Hoppa till sidans innehåll

Dags för ny toppmatch i Badmintonligan

03 JAN 2019 16:21
Efter helgerna är det återigen dags för Badmintonligan. Först ut: toppmatchen Halmstad-Fyrisfjädern på måndag. – Det gäller att ha en bra dag för att vinna, säger Henri Hurskainen, lagledare för Fyrisfjädern.
  • Skapad: 03 JAN 2019 16:21

Bilden ovan: Halmstad laddar för fullt för att ta emot Fyrisfjädern i Badmintonligan på måndag den 7/1.

Nu är det omstart för Badmintonligan efter uppehållet under helgerna. På måndag den 7/1 möts Halmstad-Fyrisfjädern. Dagen efter spelar Umeå-Täby och Trollhättan-Påvelund.

Toppmötet i Halmstad har stor betydelse för toppstriden i grundserien. Halmstad leder med 11 poäng, två före Fyrisfjädern. Mellan dessa ligger Påvelund med 10 poäng.

- Det känns mycket bra inför matchen. Alla utom Sofie Holmboe Dahl är friska och har tränat bra, säger Niclas Rosengren, lagledare för Halmstad. 

– Men det blir en tuff match, vi har aldrig tidigare slagit Fyrisfjädern. Närmast var vi i semifinalen förra året hemma. Då blev det oavgjort 3-3.

Niclas tycker att viktigt att vinna grundserien, vilket ger tre poäng att starta mellanserie A med. Tvåan i grundserien får två poäng med sig, trean en poäng och fyran ingen alls. Dessa poäng kan spela stor roll för slutresultatet i mellanserien, inte minst med tanke på hur jämna lagen i årets liga verkar vara.

– Vi siktar sedan på att komma minst tvåa i mellanserien för att därmed gå direkt till semifinal. Därför är redan avslutningen av grundserien betydelsefull, säger Niclas.

Henri Hurskainen lägger inte riktigt lika stor vikt vid placeringarna i grundserien och mellanserien.

– Det som spelar roll tycker jag är att komma etta i mellanserien. Då får man välja motståndare i semifinalen. Men sedan är det förstås skönt att slippa spela kvartsfinal på grund av  spelarnas tajta spelschema, säger han.

Henri tror på en tuff match mot serieledarna Halmstad.

– Det är många 50-50-matcher. Det laget som har den bästa dagen vinner, säger han.

Du har prövat en hel del olika dubbelkonstellationer under grundserien. Börjar det  definitiva laget utkristallisera sig?

– I bakhuvudet börjar det bli så, men vi vill testa lite till. Först i mellanserien tror jag att vi mer konsekvent kommer att satsa på några konstellationer.

Henri gläds också åt att han snart kanske kan vara mer än lagledare. Hans egen träning går allt bättre och han börjar närma sig tävlingsspel igen. Det är faktiskt hela 21 månader sedan han senast spelade i Badmintonligan. Hans karriär avbröts ju då av knäskadan, operationen och en lång rehabilitering.

– Det ser mycket bättre ut nu. Från och med nästa vecka kan jag äntligen köra fullt ut igen. Ett pass badminton och ett pass styrketräning per dag, berättar han.

– Det är inte lika många badmintonpass som innan skadan, men för min del tror jag att kvaliteten är det viktigaste. Sedan är styrketräningen oerhört betydelsefull. Jag kämpar för att nå samma styrka och känsla i knät som tidigare.

När siktar du på comeback på tävlingsbanan?

– Kanske är jag med i ligan hemma i Uppsala den 15 januari mot Trollhättan. Vi får se, säger Henri.

Helt klart är det däremot att han spelar singel i Swedish Open i Lund den 17-20 januari. 

Badmintonligan bjuder också på två andra intressanta matcher i veckan som kommer. På tisdag den 8 januari möts Umeå-Täby och Trollhättan-Påvelund – två matcher som antagligen också bli täta och jämna.

Umeå har varit nära fler poäng i många jämna matcher, men inte nått ändra fram. Detta trots att det starka danska nyförvärvat Michelle Sködstrup tillfört enormt mycket både i singel och dubbel. Förra årets SM-vinnare Täby har haft det ännu kärvare. Kanske vänder det nu?

Trollhättan och Påvelund, båda med många mycket duktiga danska spelare, har haft en framgångsrik grundserie så här långt. Nu fortsätter de sin jakt på en bra placering i grundserien, och därmed en god utgångspunkt för det fortsatta spelet i mellanserien.

Här nedan hittar du laguppställningarna 24 timmar före matchstart, och kan sedan följa resultaten match för match.

7/1 kl 18.30 Halmstad-Fyrisfjädern

8/1 kl 18.30 Umeå-Täby

8/1 kl 18.30  Trollhättan-Påvelund

 Vill du se matcherna i direktsändning? Gå då in på Solidsport. Allt du behöver göra för att följa sändningen är att skapa ett kostnadsfritt konto.

Skribent: Jonathan Falck
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo