Hoppa till sidans innehåll

Stor ligaspecial: Äntligen dags för tävlingsbadminton igen!

31 AUG 2020 15:28
Den 7 september drar årets säsong av Victor Badmintonligan igång. När covid-19 gör att övriga tävlingskalendern ser oviss ut blir ligan i år extra viktig för de svenska elitspelarna.
  • Skapad: 31 AUG 2020 15:28

Bild: Felix Burestedt firar en vunnen boll mot Joshua Eipe i SM-finalen mellan Halmstad och Påvelund 2019. 

Förra säsongen fick ett snöpligt slut när alla matcher i Victor Badmintonligan från semifinaler och framåt ställdes in och för första gången sedan starten 1967/68 korades ingen vinnare i lag-SM.

Nu har Svenska Badmintonförbundet beslutat att det återigen är möjligt att genomföra tävlingsspel. Arrangemangen måste då följa det Coronaprotokoll för badminton som tävlingsutskottet tagit fram. För Victor Badmintonligan innebär det framförallt att ingen publik tillåts på matcherna.  

Själva ligaspelet kommer dock att genomföras enligt samma upplägg som de senaste säsongerna. Det innebär att Badmintonligan börjar med en grundserie, som följs av mellanserier och därefter ett slutspel. Samtliga matcher i Victor Badmintonligan livesänds på SolidSport.

Högklassig liga

Även denna säsong kommer Victor Badmintonligan att hålla riktigt hög internationell klass. Totalt finns i år 18 spelare i ligan som är rankade topp 100 i världen i någon av kategorierna HS, DS, HD, DD eller MD. Emma Karlsson/Johanna Magnusson, Hans-Kristian Vittinghus samt de danska landslagsspelarna Julie Dawall och Line Christoffersen är några av starkast lysande stjärnorna i ligan.  

Bakom de högst rankande spelarna finns många unga intressanta svenska spelare som vill göra avtryck i ligan. För dessa spelare är Badmintonligan den perfekta platsen att få känna på riktigt tufft motstånd och vässa sitt spel ytterligare i sin satsning mot internationell elit.

Under sommaren har lagen presenterat flera intressanta övergångar och värvningar (se genomgång nedan). Bland annat ansluter i år ytterligare fem högklassiga danskar till Victor Badmintonligan. (Mattias Thyrri, Magnus Johannesen, Julie Finne-Ibsen, Iben Bergstein och Jeppe Bay).

De som följer ligan kommer även att kunna få se holländska damsingelstjärnan Gayle Malhulette och slovakiens bästa herrsingelspelare Milan Dratva samt spännande 21-årige indonesiern Andi Fadel Muhammad.

Jämnt i toppen

De senaste åren har ligatoppen blivit allt mer jämn och flera lag utmanar nu om titeln. Även i år ser det på förhand väldigt tätt och ovisst ut.

Ska man gå efter de spelartrupper som lagen presenterat inför ligastarten ser dock Fyrisfjädern, Påvelund och Halmstad ut som en potentiell topptrio. Här finns både topp och bredd i trupperna. Bakom dessa tre lurar Trollhättan, som även de ser ut att kunna mönstra ett väldigt starkt lag.

Förra årets nykomling BMK Aura har även i år hög klass i laget och bör kunna klara minst en femteplats och avancemang till slutspel. I den nedre delen av tabellen ser det ut att bli en tät kamp mellan Västra Frölunda, Täby och IFK Umeå om den sista slutspelsplatsen.   

Men hur det blir till slut återstår att se. Förra säsongen såg vi att det ofta skiljde väldigt lite mellan toppen och botten i ligan och flera skrällar är därför att vänta. Hur ligan slutar beror mycket på vilka spelare som kommer till start i de olika matcherna och i år - beroende på covid-19 och reserestriktioner mm - kan det bli extra ovisst.Här följer en genomgång av respektive lag i Victor Badmintonligan.
 

Fyrisfjädern

Säsongens tyngsta förstärkning har Fyrisfjädern stått för i och med värvningen av Lasse Mölhede från IFK Umeå. Den danske dubbelmästaren kan även spela mixed och Fyrisfjädern har riktigt hög europeisk nivå på de flesta positioner när man mönstrar bästa lag. Men även bredden, med flera svenska landslagsspelare i truppen, ser riktig bra ut.  

 Det har blivit få tävlingsmatcher p g a covid-19, men å andra sidan har alla verkligen hunnit sköta sin träning. Så jag hoppas på att se starka och hungriga spelare när vi går igång med första matchen. Vårt mål i år är att vinna guld, säger Fyrisfjäderns lagledare Henri Hurskainen.

In: Lasse Mölhede, Rebecca Kuhl, Oscar Reuterhäll

Ut: Edith Urell, Cecilia Wang, Ditte Soby Hansen, Andy Tsai

Tänkbar förstauppställning:

HS 1: Victor Svendsen
HS 2: Albin Hjelm
DS: Julie Dawall Jacobsen
HD: Mathias Bay-Smidt/Lasse Mölhede
DD: Moa Sjöö/Klara Johansson
MD: Mathias Bay-Smidt/Tilda Sjöö
 

Påvelund

Göteborgslaget Påvelund blir främsta utmanare till Fyrisfjädern om guldet. Laget har visserligen tappat flera tongivande spelare (bl a Frederik Collberg och Mette Paulsen) men samtidigt fyllt upp med en handfull riktigt vassa spelare. In kommer bland annat svenska superlöftet Edith Urell samt tre danska klasspelare (Mathias Thyrri, Magnus Johannesen och Julie Finne-Ibsen).   

In: Edith Urell, Mathias Thyrri, Magnus Johannesen, Julie Finne-Ibsen, Andy Tsai, Jacob Ekman, Mads Emil Kristensen

Ut: Joshua Eipe, Frederik Collberg, Mette Paulsen, David Kim Kristensen, Laura Sarosi, Christian Lind Thomsen

Tänkbar förstauppställning:

HS 1: Magnus Johannesen
HS 2: Gabriel Ulldahl
DS: Line Christoffersen
HD: Mathias Thyrri/Joel Eipe
DD: Julie Finne-Ibsen/Mai Surrow
MD: Mathias Thyrri/Mai Surrow
 

Halmstad

Halmstad ser även i år starka ut. Ett stort avbräck är dock att Sverigeettan Felix Burestedt blivit tvungen att tacka nej till spel denna säsong då han redan spelar i två andra europeiska ligor. Nyförvärven Milan Dratva och Tim Foo ser dock ut att kunna stärka upp herrsidan på ett bra sätt. Damsidan ser något svagare ut efter tappet av Irina Andersen men har samtidigt förstärkts med Cecilia Wang och holländska Gayle Malhulette.  

 Vår styrka är att vi har en ganska bred trupp med flera spelare på varje position. Herrsinglarna och herrdubbeln var riktigt ramstark förra året, säger vice ordförande Thomas Carlsson.  

In: Cecilia Wang, Milan Dratva, Gayle Malhulette, Tim Foo

Ut: Felix Burestedt, Irina Andersen, Louise Eriksson

Tänkbar förstauppställning:

HS 1: Milan Dratva
HS 2: Rasmus Messerschmidt
DS: Gayle Malhulette
HD: Mikkel Mikkelsen/Rasmus Messerschmidt
DD: Elisa Melgaard/Cecilia Wang
MD: Mikkel Mikkelsen/Elisa Melgaard
 

Trollhättan

Trollhättan har förstärkt en redan stark trupp med några högklassiga spelare och utmanar i år om de allra främsta positionerna. Danske Hans-Kristian Vittinghus är den stora stjärnan och när han är med har Trollhättan segerchans mot alla lag. En något svagare damsida samt bredden i truppen är det som talar emot en finalplats. JSM-vinnaren Ludvig Petre Olsson är den enda svenska spelare som ser ut att kunna ta en plats i ett annars danskdominerat lag.

In: Iben Bergstein, Jeppe Bay, Alexander Rydström, Solvår Flåten Jörgensen

Ut: -

Tänkbar förstauppställning:

HS 1: Hans-Kristian Vittinghus
HS 2: Ludvig Petre Olsson
DS: Sophia Grundtvig
HD: Daniel Lundgaard/Jeppe Bay
DD: Iben Bergstein/Sara Lundgaard
MD: Daniel Lundgaard/Sara Lundgaard

BMK Aura

BMK Aura gjorde en stabil säsong som nykomling förra året. Inget tyder på att det ska gå sämre denna säsong då hela laget är intakt och man även har breddad truppen. Lagets kärna består av tre svenska toppspelare (Johanna Magnusson, Emma Karlsson och Jacob Nilsson) förstärkt med några lovande danska spelare (Emil Hybel, Frederikke Lund).

 Vår största styrka är lagsammanhållningen. Vi har kul tillsammans och en väldigt god stämning, säger lagledare Maria Magnusson.

In: Andreas Fleischer, Behnaz Pirzamanbein

Ut: -

Tänkbar förstauppställning:

HS 1: Jacob Nilsson
HS 2: Patrick Seitzberg Abildgaard
DS: Frederikke Lund
HD: Emil Hybel/Jacob Nilsson
DD: Johanna Magnusson/Emma Karlsson
MD: Emil Hybel/Johanna Magnusson
 

Västra Frölunda

Västra Frölunda har ett spännande lag med flera unga intressanta svenska spelare i truppen, till exempel Gustav Björkler, Joel Hansson, Tom Söderström, Thyra Hultman och Sofia Reidy. Återstår att se hur långt det räcker i tuffa Badmintonligan. Förra året visade man dock att laget kunde ställa till problem för många motståndare i ligan. Rutin finns även i laget, till exempel hos stabila spelare som Mikael Westerbäck, Frida Lindström och Sanne Ekberg.

In: Nilay Singh

Ut: Jakob Ekman, (Kirsty Gilmour, Raul Must och Jacco Arends är inte heller längre med i truppen. Dessa spelare deltog dock aldrig i ligan 2019/2020)

Tänkbar förstauppställning:

HS 1: Gustav Björkler
HS 2: August Björkler
DS: Frida Lindström
HD: Mikael Westerbäck/Joel Hansson
DD: Thyra Hultman/Sanne Ekberg
MD: Gustav Björkler/Sanne Ekberg
 

Täby

Täby har tappat Rebecca Kuhl till Fyrisfjädern men har fortfarande en stark damsida med Clara Nistad, Ashwathi Pillai och Julia Tuvesson. Herrsidan saknar riktig topp sedan indonesiern Hermansah lämnade inför förra säsongen. Här finns nu en blandning av duktiga äldre dubbelspelare (Richard Eidestedt, Larry Li) och habila yngre spelare (Richard Kuhl, Victor Aglinder, Emil Johansson). Lär tampas med Västra Frölunda om sista slutspelsplatsen.

In: Josh Ryland-Langley, Adrian Levin

Ut: Rebecca Kuhl

Tänkbar förstauppställning:

HS 1: Richard Kuhl
HS 2: Victor Aglinder
DS: Ashwathi Pillai
HD: Richard Eidestedt/Larry Li
DD: Clara Nistad/Julia Tuvesson
MD: Larry Li/Clara Nistad


IFK Umeå

IFK Umeå ser på förhand ut att få det tufft då man, förutom Johan Azelius, tappat hela herrsidan från förra säsongen. Laget får nu hoppas att den nya indonesiern Andi Fadel Muhammad kan hjälpa till att fylla hålet annars hägrar sistaplatsen i Badmintonligan.

In: Andi Fadel Muhammad, Melsya Nur Fitriani, Kim Linell

Ut: Fauzi Fathurrahman, Lasse Mölhede, Simon Sandholm, Jonathan Forsberg, Olivia Wänglund, Michelle Sködstrup (spelade ej förra säsongen)

Tänkbar förstauppställning

HS 1: Andi Fadel Muhammad
HS 2: Johan Azelius
DS: Malena Norrman
HD: Johan Azelius/Martin Norrman
DD: Ronak Olyaee/Natalie Wang
MD: Andi Fadel Muhammad/Malena Norrman


Tio internationella toppspelare i Victor Badmintonligan

Spelare

Klubb

Klass

Land

Världs-ranking
(26 aug 2020)

Johanna Magnusson

Aura

DD

Sve

38

Emma Karlsson

Aura

DD

Sve

38

Hans Kristian Vittinghus

Trollhättan

HS

Dk

42

Julie Dawall Jacobsen

Fyrisfjädern

DS

Dk

48

Lasse Mölhede

Fyrisfjädern

HD

Dk

51

Mathias Bay Smith

Fyrisfjädern

HD

Dk

51

Line Christophersen

Påvelund

DS

Dk

52

Moa Sjöö

Fyrisfjädern

DD

Sve

55

Clara Nistad

Täby

DD

Sve

55

Mai Surrow

Påvelund

DD

Dk

58

 


Tio spännande unga profiler att hålla ögonen på

Spelare

Klubb

Klass

Land

Kommentar

Tilda Sjöö
(20 år)

Fyrisfjädern

DD; MD

Sve

Dubbla SM-guld i mixed. Smart spelare som snart kan ta sig in på topp-100 i världen.

Ashwati Pillai
(20 år)

Täby

DS

Sve

Lovande och karismatisk singelspelare som väntar på att ta nästa steg i sin utveckling.  

Melker Z Bexell
(20 år)

Fyrisfjädern

HD; MD

Sve

Redan Sveriges bästa dubbel- och mixedspelare. Fysiskt stark och ambitiös och tar hela tiden kliv framåt.

Edith Urell
(17 år)

Påvelund

DS

Sve

SM-guld som 16-åring. Kan redan konkurrera på internationell seniornivå. Stort spel och enorm potential.

Gustav Björkler 
(18 år)

Frölunda

HS;
MD

Sve

Mycket lovande spelare, med bl a dubbla semifinaler i SM som 17-årig. Brant utvecklingskurva.

Joel Hansson
(18 år)

Frölunda

HD

Sve

Brons på U17-EM och dubbla guld på JSM. Dubbelspecialist med massor av passion och energi.

Ludvig Petre Olsson
(19 år)

Trollhättan

HS

Sve

JSM-guld i våras och utvecklas hela tiden. Första året som senior och hoppas kunna utmana toppspelarna i ligan.  

Magnus Johannesen
(18 år)

Påvelund

HS

Dk

Danmarks nästa singelstjärna. Bara 18 år men behärskar det mest på planen.

Andi Fadel Muhammad
(21 år)

IFK Umeå

HS

Ind

IFK Umeås senaste värvning från Indonesien. Ser stark ut och blir spännande att följa.  

Johan Azelius
(19 år)

IFK Umeå

HS

Sve

Fick sitt genombrott i Badmintonligan förra året med många fina vinster. Hoppas kunna bygga vidare på det i år.

 Fakta Badmintonligan:

Victor Badmintonligan är en lagserie som pågår mellan september och april där Sveriges åtta bästa badmintonklubbar möts i en grundserie, mellanserie samt slutspel. 
Finalen i Victor Badmintonligan avgörs i Uppsala i april.

En match i Victor Badmintonligan består av sex delmatcher: Herrdubbel (HD), Damdubbel (DD), Damsingel (DS), Herrsingel 1 (HS 1), Herrsingel 2 (HS 2) och Mixeddubbel (MD).

Alla delmatcher i Victor Badmintonligan spelas bäst av 5 set till 11 poäng, utan förlängning. 

Vid 3-3 i delmatcher avgörs mötet mellan lagen genom ett så kallat Golden set. Golden set innebär att ett nytt set till 11 spelas i antingen HD, DD, HS, DS eller MD.

Följ Victor Badmintonligan:

Alla matcher i Victor Badmintonligan visas på SolidSport

Skribent: Johan Lundberg
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo